Insulele Fiji

fijiharta

Fiji , o tara din continentul Australian, are capitala la Suva si ca presedinte pe Ratu Josefa ILOILOVATU Uluivuda. Este o republica. Are Parlament bicameral: Senat (32 locuri; 14 membri sunt numiti de catre presedintele la sugestiile Marelui Consiliu al Sefilor, 9 membrii sunt numiti de catre presedinte la sugestiile primului ministru, 8 la sugestiile liderului opozitiei, 1 la sugestiile consiliului din Rotuma) si Camera Deputatilor (71 de locuri; 23 sunt rezervate pentru cei nascuti in Fiji, 19 pentru indieni, 3 pentru alte grupuri etnice, 1 pentru Rotuma, si inca 25 de locuri; membrii sunt alesi pentru o perioada de 5 ani).

Ca relief predomina muntii de origine vulcanica si sunt acoperiti cu paduri tropicale, cel mai inalt varf fiind Tomanivi 1,324 m.Are iesire la Oceanul Pacific ii ofera statului Fiji 1,129 km de coasta.

Ca climat, predomina clima tropical maritima. Se inregistreaza temperaturi mai mici in timpul iernii (din mai pana in octombrie).

Are 4 divizii:Central, Eastern, Northern, Western si un teritoriu dependent: Rotuma.

Turismul in Fiji se bazeaza in principal pe cele 300 de insule din arhipelag. Apele clare si calde si recifurile coralifere sunt principala atractie pentru cei care doresc sa faca scufundari. Adevarata valoare a acestui stat salasluieste in oameni si in amestecul fascinant de culturi.

Ziua Independentei, a doua zi de Luni din octombrie.

Are o populatie estimativa la 918.675 de locuitori cu o distribuire in Urban: 52%, Rural: 48%.

Limba vorbita in Fiji , Engleza (oficiala), Fijiana (oficiala), Hindustani.

Ca religie , Crestini 53%, Hindu 34%, Musulmani 7%, Altele sau nespecificate 5,6%, Fara 0,3%.

La infrastructura, Fiji nu sta chiar bine avand rute navigabile 203 km, peste 3,440 km de sosele si drumuri, 597 km cai ferate, 28 de aeroporturi si si doar 3 porturi.

Moneda oficiala este Dolarul fijian.

Ca personalitati : James Ah Koy – om de afaceri si politician fijian. Este cunoscut datorita opiniilor sale fundamentalist crestine. Ahmed Ali – academician si om politic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree