Arabia Saudita

arabia_saudita

Arabia Saudita, sub numele de si Regatul Arabiei Saudite , este cea mai mare tara din Peninsula Araba. Este numita si “Tara celor doua moschei sfinte”, dupa cele mai sfinte locuri ale Islamului, pe nume Mecca și Medina . Are capitala la Riyadh si este o monarhie absolutista, avandu-l ca rege pe Abdullah bin Abdul Aziz . Unificarea Regatului Arabiei Saudite a avut loc la data de  23 septembrie 1932 . Zona de Coasta se intinde pe pe 2.640 km.

Arabia Saudita se invecineaza cu Iordania (in nordul ei), cu Irak (nord si nord-est), cu Kuweit, Qatar , Bahrain si Emiratele Arabe Unite (la sud si sud-est) si bineinteles Yemen (la sud). Are o coasta maritima de foarte mari dimensiuni , continand Golful Persic si Marea Rosie.

Regatul Arabiei Saudite ocupa cirac 20 % din toata suprafata Peninsulei Arabe. Dimensiunea exacta a tarii nu se cunoaste deoarece nu e bine definita granita dintrea Arabia Saudita si doi dintre vecinii ei, Oman și Yemen, dar este estimata la aproximativ 2.240.000 km².

Clima acestei tarii este una uscata si calda. Din cauza desertului aflata pe suprafata tarii, jumatate dintara este pustie, cu temperaturi extreme. In cea mai amre parte a Arabiei Saudite, vegetatia este rara, avand un numar limitat de ierburi si arbusti.

Regiunea sud-vestica are munti care ajung la 300 de metri altitudine si este cea mai verde si proaspata zona din tara.

In Arabia Saudita , economia se bazeaza exclusiv pe petrol.

Potrivit sondajului facut in 2010 , populatia Arabiei Saudite ajunge la  25,731,776 inclusiv 5,576,076 non-nationali.

Ca religie, in Arabia Saudita traiesc peste 25 milioane de musulmani, iar a doua religie majora in Arabia Saudita este Creștinismul, cu aproximativ 1,500,000 de credinciosi.

Ca moneda nationala au Rial saudit.

Imnul national este „Aash Al Maleek”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree